donderdag 23 september 2010

EDUGO Lochristi: onze tweede dag!


Dag EDUGO-ers en sympathisanten,
Hier zijn we dan met verslag 2 van onze stadsklassen in Gent. De onbekende omgeving, dat andere bed, maakten het inslapen iets moeilijker maar toch hebben we genoten van een deugddoende nachtrust. Ook vandaag was ons programma weer goed gevuld. Voor groep 1 startte de eerste activiteit reeds om 9 uur in het stadsarchief de Zwarte Doos. Enkele weken geleden werd bij opgravingen in Gent een skelet gevonden. Naast het skelet trof men een doosje aan waarin een mysterieuze brief zat. De brief gaf al een aantal aanwijzingen over wie “Willem” was. Maar we wilden meer over hem te weten komen en gingen op zoek naar Willems ware identiteit. Minuscuul ontleedden we zijn stamboom, als echte archeologen probeerden we zijn huisraad te reconstrueren, grondlagen werden onderzocht naar verborgen schatten, aan de hand van wapenschilden ontdekten we wat Willems beroep was en puzzelend met de “vergeet mij niet plekjes” kwamen we uiteindelijk de familienaam van een nog leven familielid van onze Willem te weten. Na heel wat “archeologisch” speurwerk konden we heel wat achtergrondinformatie van Willem vergaren. Zo ontdekten we nog een familielid: Sophie Vanvelde. Wie schrijft haar een briefje met het hele verhaal over haar verre voorouder Willem wiens skelet onlangs werd opgegraven?
Groep 2 trok naar het MIAT. Koen vertelde ons dat een vezel een draad wordt en een draad textiel wordt.
Voor heel veel theorie hadden we echter geen tijd want praktisch bezig zijn is meer ons ding. Onder de deskundige leiding van Koen en de iet wat norse assistente Laurence leerden we van wol (=vezel) textiel maken: vilt. Eigenlijk was het niet zo moeilijk om deze oudste textieltechniek onder de knie te krijgen: gekleurde en witte woldraden zachtjes losmaken,met schering en inslag over onze mal leggen, het geheel zachtjes “beregenen”, alles met zeep zachtjes aandrukken en wrijven tot een zacht en “smeerbaar” deeg en een mooi gsm-zakje wordt het resultaat.
Na een picknick in het Baudelopark wisselden de twee groepen van activiteit. Rond 4u in de namiddag ontmoetten we elkaar opnieuw in het design museum. Tijdens onze rondleiding bekeken wij een aantal vazen, grote, kleine, met een dikke buik, met een lange hals, met stippen, uit keramiek of glas.
Elke vaas vertelde ons zo haar eigen verhaal.
Daarna gingen wij zelf aan de slag en ontwierpen we stap voor stap onze eigen vaas.
Een hele dag druk in de weer zijn doet ons wel een “hongerke” krijgen. De pizza’s met kip,lam of geitenkaas met groenten smaakten dan ook overheerlijk.
Eigenlijk dachten we zo niet meer aan het thuisfront maar om toch niemand ongerust te maken volgde na het eten het belmoment. Veel tijd konden we daar echter niet aan besteden want de avondactiviteit, de film Whale Rider, wachtte.
De film vertelde ons het verhaal van Pai. Haar grootvader is het dorpshoofd en wacht op een nieuwe leider om zijn taak over te nemen.
Op Pai is hij dol maar een meisje kan volgens hem onmogelijk de volgende leider worden. Al zou Pai dit echt wel graag willen.
Stiekem probeert ze de lessen te volgen.
Slechts een heel bijzondere gebeurtenis kan de vele vooroordelen overwinnen om Pais grote droom te verwezenlijken.

Tot morgen!
De 1B-kes en hun juffen


In het album hieronder kan je nieuwe foto's van vandaag vinden:
EDUGO Lochristi

Geen opmerkingen: