zaterdag 31 oktober 2015

VBS De Schakel dag 2


Naar huis!
Gepubliceerd: vrijdag 30 oktober 2015 22:00
En toen zat de stadsklas erop. Wat waren die drie dagen omgevlogen! Iedereen was erg moe maar toch ook wel erg tevreden! We trokken voor een laatste keer naar De Draecke, de jeugdherberg waar we gelogeerd hebben. Het was een fijne plek! Met onze bagage maakten we nog een keer de binnenstad onveilig. De wieltjes van de valiezen denderden over de Gentse straten tot aan de Dampoort. Het was net spitsuur dus razend druk. Maar wij gingen wel sneller dan al die auto's! Op de trein naar Eeklo vonden we allemaal een plaatsje. We kunnen terugblikken op een leuke driedaagse waar we allemaal van hebben genoten. En nu kunnen we genieten van onze welverdiende vakantie!
MSK
Gepubliceerd: vrijdag 30 oktober 2015 21:54
Deze namiddag gingen we op bezoek in het MSK, het Museum voor Schone Kunsten. Zijn er dan ook lelijke kunsten? Nee, schone slaat hier op oude kunsten. De gids nam ons mee naar een aantal schilderijen waar we een opdracht bij kregen. Ze leerde ons heel goed naar een schilderij te kijken. We moesten er telkens een verhaal bij verzinnen. Wat zie ik? Waar speelt het zich af? Op welk moment van de dag? Wie zie ik? Rijke mensen? Wat doen ze? Wat denken ze? Bepaalde schilderijen moesten we uitbeelden, allemaal samen of in groepjes. We namen ook een kijkje bij de restauratiewerken van Het Lam Gods. Ook daar kon de gids boeiend over vertellen. Namiddag geslaagd!
Radio maken
Gepubliceerd: vrijdag 30 oktober 2015 21:47
Na alweer een erg rustige nacht begonnen we al aan onze laatste stadsklasdag! Zelf radio maken stond op het programma. Spannend! We werden welkom geheten door Sarah en Guillaume, twee medewerkers van radio Urgent.fm. Deze zender is het medialab van de universiteit Gent. Eerst kregen we een rondleiding door de redactie, de opnamestudio, de studio waar alles gemixt wordt en natuurlijk de radiostudio zelf. Een wereld ging voor ons open. Zo gaat het er dus aan toe bij Peter Van de Veire en zijn side-kick! Dan begon het echte werk! Zelf een programma in elkaar boksen... Per 2 moesten we een item voorbereiden: nieuws, humor, een quiz, de playlist, reclame, kortom, alles wat met radio te maken heeft. We kwamen een beetje traag op gang maar al vlug vonden we ons ritme en ging het bijna als vanzelf. Precies alsof we nooit anders gedaan hadden. En dan kwam natuurlijk het spannendste deel, de uitzending van DESCHAKEL FM ging van start. Elk om beurt mochten we presenteren. Alles werd live uitgezonden via livestream! Hadden we dat geweten, dan konden jullie natuurlijk meekijken en meeluisteren! Maar niet getreurd! We krijgen binnenkort het programma doorgestuurd en dan kunnen jullie thuis meegenieten! Van radio maken krijg je honger dus trokken we naar het studentenrestaurant op de Kantienberg voor een lekker broodje!
Blijven plakken/Belfort
Gepubliceerd: donderdag 29 oktober 2015 19:24
Na het verorberen van ons lunchpakket konden we weer op tocht. Deze keer was het thema 'migratie'. De gids nam ons mee doorheen de tijd en vertelde over de Italianen, de Algerijnen, de Turken en de Bulgaren die in Gent zijn komen wonen. De Turkse gemeenschap is de grootste. Ooit kwamen er 2 jonge Turken naar hier om te werken. Ze waren hier erg welkom want door de economische welvaart in ons land waren er veel arbeiders tekort. Er werden zelfs brieven naar Turkije gestuurd om zoveel mogelijk Turken met hun gezin te laten overkomen. De gezinnen die toen naar hier kwamen werden opgevangen in de buurt van de Sleepstraat. Daar was voor hen een soort infopunt. Vandaar dat in de Sleepstraat zeer veel Turkse zaken zijn. De dag van vandaag is er veel veranderd. Door de economische crisis zijn zij niet langer welkom. 
Na de wandeling trokken we naar het Belfort. Daar gingen we op schattenjacht. We leerden er over het sekreet, de privileges, de draak, de beiaard. We konden alle vragen oplossen waardoor we de juiste sleutel in handen kregen om de koffer te openen. Het privilege van de snoepjes was binnen, we moesten ze wel nog zoeken. Maar ze waren vlug gevonden! Lekker!
Er werd ook al de ganse dag gespeculeerd over de vegetarische maaltijd van deze avond. Zou het falafel zijn? Of pizza? Of misschien frietjes! Is dat wel vegetarisch? Ja, natuurlijk! En frietjes waren het! Met een groenteburger, tomaat en komkommer. Maar eerst was er pittige pompoensoep. En als dessert een chocolade-ijsje! Om halfacht begint de film en dan maar weer naar dromenland!
Sint-Pietersabdij
Gepubliceerd: donderdag 29 oktober 2015 13:14

Na een verkwikkende nachtrust en een heerlijk ontbijt vertrokken naar de Sint-Pietersabdij. Onderweg kochten we kletskoppen. Lekker hoor! In de abdij leerden we alles over het leven als monnik. We kregen er een pij en een nieuwe naam zodat we ons goed konden inleven. We kwamen te weten hoe hun dag er uitzag, veel bidden en werken. De monniken legden drie geloften af, die van gehoorzaamheid, armoede en kuisheid. Wisten jullie dat de gelofte van kuisheid betekent dat je elke week goed moet poetsen?;-)) We brachten ook een bezoek aan de prachtige tuin en boomgaard van de abdij. We trokken rond van de zolder tot de kelder. Op het einde moest er een nieuwe abt gekozen worden. Aan de hand van quizvragen en een stemronde werd Caspar tot nieuwe abt verkozen en Bram Windey werd de nieuwe prior. Leuke voormiddag!

Geen opmerkingen: